Program

”Bilder av Fröding”

I ”Bilder av Fröding” kåserar jag kring kända och okända bilder av Gustaf Fröding. Både bevarade bilder från Frödings dagar och bilder vi själva bär med oss av nationalskalden. I programmet blandar jag berättelser om skaldens fascinerande liv med dikter och kåserier.

Programmet passar för alla åldrar och målgrupper och kan varieras i det oändliga beroende på hur mycket publiken kan om Fröding.

Programmets längd: 30-90 minuter

”Värmlänningen Gustaf Fröding”

Gustaf Fröding räknades redan under sin livstid som svenska språkets viktigaste röst och älskades av ett helt folk. Samtidigt blev han för evigt intimt förknippad med Värmland. Fröding var en av de första att skriva på dialekt och värmländskan letade sig via landskapet och människorna även in i de rikssvenska dikterna.

I ”Värmlänningen Gustaf Fröding” berättar jag om hur Gustaf Fröding kunde bli både svensk och värmländsk nationalskald. Det bjuds naturligtvis även på många dikter och kåserier signerade Gustaf Fröding.

Programmet kan anpassas efter publikens kunskaper i värmländska.

Programmets längd: 30-90 minuter

”Räggler å paschaser med Agust Kallsôn”

Agust Kallsôn var Frödings smeknamn bland kamraterna och en av hans pseudonymer i Karlstads-Tidningen.  I sina värmländska dialektdikter låter han Agust bli en rollfigur som betraktar världen ur den unge torparens perspektiv.

”Räggler å paschaser med Agust Kallsôn” bjuder jag på dikter, kåserier och monologer ur Gustaf Frödings dialektdiktning.

Programmet riktar sig främst till den som förstår och uppskattar bred värmländska, men kan även passa som ett exotiskt inslag för besökare i provinsen.

Programmets längd: 5-45 minuter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s